Plútó: bolygó vagy hógolyó?

A csillagászok megfigyelései alapján bebizonyosodhat, hogy a naptól legtávolabb eső jeges bolygó valójában nem más, mint egy hatalmas jégdarab.

A naprendszerünk szélén húzódó, úgynevezett Kuiper-övben számos jeges objektum található, ám azok méretre sokkal kisebbek. A tudósok 2000 novemberében felfedeztek egy nagyobb darabot, amelyet Varunának neveztek el. Az új „jövevény” átmérőjét 900 kilométerre becsülték, ezzel valószínűleg a legnagyobb a világűr ezen szektorában a Plútót és Káron nevű holdját leszámítva. A mérésekhez két különböző teleszkópot használtak fel. Az eredmények fényében megeshet, hogy a Plútóról kiderülhet, hogy a jeges bolygó valójában nem más, mint a Kuiper-öv egy „nagynövésű” tagja.

David Jewitt, a honolului Institute of Astronomy munkatársa a Nature magazinban közölt írásában beszámolt azokról az optikai, és ultra-rövid hullámú mérésekről, amelyekkel a Varuna méreteit vizsgálták. Eddig csupán a Plútó és a Káron adatai álltak rendelkezésre ebből a régióból.

A Varuna valamivel kisebb, mint az 1200 kilométer átmérőjű Káron hold, amely a 2400 kilométer átmérőjű jégbolygó körül kering. Az optikai vizsgálatok során az égitest fényvisszaverő képességét is vizsgálták, ezek alapján jobb eredményeket ért el, mint a hasonló űrbéli objektumok, bár kevésbé jókat mint a Plútó-Káron páros.

A csillagászok szerint a Varuna Clyde Tombaugh amerikai csillagász nézeteit támasztják alá, aki 1930-ban felfedezte a Plútót, amikor az „X-bolygó” után kutatott. Tombaugh szerint a világűrnek ebben az övezetében több nagyobb égitestnek is lennie kell, csak azokat még nem fedezték fel.

„Az ő munkája és ezek a vizsgálatok alapján megvan az esélye, hogy nem csak a Plútó az egyetlen nagyobb égitest abban a szektorban” – mondta Stephen Tegler a Northern Arizona egyetem munkatársa.

„Van rá esély, hogy a körzetben találunk a Plútónál nagyobb és távolabbi objektumokat is. Eddig elkerülték a csillagászok és a műszerek figyelmét is, mivel arrafelé nagyon gyengék a látási és észlelési viszonyok a gyenge napfény és ezeknek az égitesteknek a sötét felszíne miatt”.

A csillagászok reménykednek, hogy a 2002-ben fellőtt Shuttle Infrared Telescope Facility segítségével további felfedezéseket tehetnek a Kuiper-öv „lakóira” nézve. A fent említett eszköz nem más, mint egy infravörös űrtávcső, amelyet egy űrsikló rakodóterébe építenek be.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.