Így szerezhetünk autópálya matricát 5 perc alatt!

Beindult a felhasználóbarát online matricavásárlás

Idén nemcsak a fizetésköteles útvonalak listájában történt változás, de a gépjármű-kategóriák terén is. Nem könnyítette meg az eligazodást az sem, hogy év elején még történtek fennakadások a matricavásárlásban. Az ematrica.utdij.hu oldal éppen azért jött létre, hogy olyan vásárlási opciót nyújtson az autósoknak, amely nemcsak gyors, de a nagy webáruházakhoz hasonlóan egyszerű és maximálisan felhasználóbarát.

Gyorsan, hatékonyan akár indulás előtt

Az ematrica.utdij.hu oldal elkészítésekor elsődleges szempont volt, hogy az autópálya matrica vásárlás minél egyértelműbb és zökkenőmentesebb lehessen. Ezért a vásárlás megkezdéséhez nem szükséges bejelentkezni, a kiválasztott matricákat szabadon kosarunkba helyezhetjük, megjelölhetjük az érvényesség kezdetét (bizonyos matricák esetén, pl. 10 napos), látjuk a kényelmi díj összegét, sőt még azt is beállíthatjuk, hogy a rendszer a későbbiekben automatikus értesítést küldjön a matrica érvényességének lejárta előtt! Ezután következik a regisztráció, amely tényleg nem vesz igénybe 1,5 percnél többet! Név, e-mail cím és jelszó megadásával már folytathatjuk is a megkezdett vásárlási folyamatot. Ekkor még módosíthatunk a kosár tartalmán, de tovább is léphetünk a bankkártyás fizetéshez. A kártyaadatok megadásával kész is a vásárlás, amelyről visszaigazoló e-mailt kapunk a vásárlás adataival. Ezt az e-mailt ki kell nyomtatnunk és a járműben tartanunk, hiszen ezzel igazolhatjuk jogosultságunkat az autópálya használatára!

A fenti vásárlási folyamat garantáltan nem tart 5 percnél tovább, intézhetjük számítógépről és okostelefonról is, otthonról, de akár a fizetésköteles útszakasz kezdetét jelölő tábla előtti parkolóból is. Utóbbi esetben természetesen rendelkeznünk kell hordozható nyomtatóval!

A megyeire esküsznek a vásárlók, a havi matrica népszerűsége csökkent

Az év elején bevezetett megyei e-matrica egyébként erős hatással volt az útmatrica-vásárlási szokásokra. Az elmúlt félévben 30%-kal csökkent a havi matrica vásárlások száma, miközben a megyei matricából már több mint 1,1 millió darabot vásároltak a gépjármű-tulajdonosok. Az éves matricák eladása is növekedett, de nem jelentős mértékben.

Kevesebben felejtik el matricavásárlást

Bár az év elején még 3,7 %-os volt a „bliccelés” aránya, ez a szám tavaszra már közel a felére esett vissza. Bizonyára köszönhető ez annak is, hogy igencsak sok új út került be a fizetésköteles szakaszok közé, így kevésbé mernek kockáztatni az autósok, illetve szerepet játszhat az is, hogy sokan felismerték az online útmatrica-vásárlás előnyeit.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.