Jövedelmi viszonyok a csődnél

A magáncsőd igényléséhez szükséges anyagok, dokumentumlisták, beszerzendő információk alapján nem lesz könnyű dolga annak, aki élni szeretne az adósságrendezés ezen formájával. Kevesen rendelkeznek azzal a szakmai tudással, hogy az anyagot segítség nélkül össze tudják állítani, hiszen már a kérdések értelmezése, vagy a kért dokumentumok beazonosítása sem mindig magától értetődő.

A magáncsőd kérelem benyújtásához teljes vagyonleltárt kell felállítani a rendelkezésre álló ingatlanok, tárgyi eszközök vonatkozásában. A vagyon teljes feltérképezése történik meg. Másik fontos eleme a kérelemnek a jövedelmi viszonyok bevallása az igénylő, valamint a családtagok esetében is. Ez valószínűleg a későbbiekben sok vitára fog okot adni, hiszen nehéz lesz beárazni a nem hivatalos vagy szürke jövedelmeket. Azok a mellékes jövedelmek, amelyek nehezen beárazhatóak, mint például a háztáji munka, az alkalmi munka bevételei mind kérdéseket fognak majd felvetni. Itt azért jobb, ha óvatosan jár el az ügyfél, mert ha be nem vallott jövedelemmel rendelkezik, és ez a későbbiekben kiderül, akkor ez a megállapodás felmondását vonhatja maga után.

A tartozásokkal kapcsolatban könnyebb dolga lesz azoknak, akik a szolgáltatóval egyezségre jutnak. Még nem lehet tudni, hogy a már végrehajtás alatt levő ügyeknél a bíróságok mi alapján fogják eldönteni a jogosultságot. Az sem tudható még, hogy a szolgáltatóknak, pénzintézeteknek egy-egy ügyben mekkora veszteségeket kell majd elviselniük.

Jelentős várakozás előzi meg a lakosság részéről a magáncsőd intézményét, feltételezve minimálisan legalább 500.000 olyan család létezik, aki szívesen igénybe venné ezt a könnyítési lehetőséget. Csak a jelzáloghiteleknél csaknem 200.000 a 90 napot meghaladó elmaradással rendelkező szerződések száma, amiben nincsenek benne a kisebb, közüzemi tartozással rendelkező családok. Ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy az első körben 25.000 fő veheti igénybe a csődvédelmi szolgáltatást, tíz jelentkezőből egy-két fő talán bejut, jobb, ha már most nekiállnak a kérelmek előkészítésének, hiszen már az igazolások begyűjtése is hosszú időt fog igénybe venni. Azoknak van esélye bekerülni, akik a kérelmeket a lehető leggyorsabban előkészítik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.