Útdíj jegy vásárlása

Az elektronikus útdíj bevezetése hazánkban 2013. július 1-től esedékes. 6513 km hosszan jelölték ki a díjköteles úthálózatot a 3,5 tonnát meghaladó össztömegű hazai és tranzit tehergépjárművek számára. Az útdíj összege függ az úthasználat távolságáról, a gépjármű tömegétől, a környezetvédelmi besorolásától, illetve az igénybe vett út típusától is. Az útdíj megfizetése történhet elektronikusan és előre váltott útdíj jegy vásárlásával, viszonylati jeggyel is.

Az elektronikusan történő útdíj jegy használatához egy fedélzeti egységet kell beszerezni, illetve egy bevallási közreműködőt kell igénybe venni. Ez az eszköz biztosítja, hogy a gépjármű helymeghatározásához szükséges adatokat folyamosan közvetíti a bevallási közreműködő rendszerébe, aki továbbítja az állami hu-go rendszerbe, ahonnan azonnal levonásra kerül a díjköteles útszakasz. Ennek megfelelően aki ilyen formában szeretné megfizetni az útdíjat, regisztrálnia kell az állami hu -go.hu rendszerébe, az ott megnyitott számláját előre fel kell tölteni megfelelő összeggel, illetve egy  fedélzeti eszközt (OBU – On Board Unit) kell vásárolnia.

A másik lehetőség, hogy viszonylati jegyet vásárolunk, amelyre több megoldás is kínálkozik. Ebben az esetben értékesítési pontokon vagy ügyfélszolgálati irodákban, illetve akik regisztráltak (de nem nem vesznek igénybe fedélzeti eszközt) az interneten tudnak vásárolni útdíj jegyet. Ebben az esetben előre meg kell terveznünk az útvonalat, amelyet a HUGO rendszerbe tehetjük meg, vagy az értékesítési és ügyfélszolgálati pontokra kihelyezett online terminálokon. Az útvonal mellett a gépjármű adatokat is meg kell adnunk, illetve az esetleges útvonalra szóló engedély számunkat is. Az úthasználati jegy összegét ha személyesen vásároljuk meg, akkor kifizethetjük készpénzzel, bankkártyával vagy üzemanyagkártya terhére is. Ha online vásárolunk, akkor nem regisztrál felhasználóként bankkártyás fizetést tudunk választani, HUGO regisztrációval rendelkező ügyfelek az előre feltöltött egyenleg terhére is meg tudják váltani az útdíj jegyet.

Az útdíj jegy vásárlása egy útra szól, retúr jegy nem váltható. Az előre meghatározott útvonalról nem lehet letérni, az menet közben nem módosítható. Ennek megfelelően az útdíj jegyet elsősorban a ritkán, alkalmi rendszerességgel útdíjköteles utak használatát igénybe vevők számára ajánlják, a sokat rendszeresen használók számára az elektronikus útdíj megfizetését javasolják fedélzeti egység segítségével.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.