Változások az 1% felajánlásban 2015-től

Idén nem sokban változott a személyi jövedelemadó 1%-ának felhasználására vonatkozó jogszabály, egy fontos történés azért akad, 2015-től megadhatjuk az általuk támogatott szervezetnek a személyes adatainkat.

Egész pontosan a nevünket, a postai és az elektromos levelezési címünket, ami nem rossz dolog, mert ha már „civilekről” beszélünk akkor így közelebb kerül egymáshoz a támogató és a támogatott, ami azt az érzetet kelti, hogy valóban közösen harcolunk azért a bizonyos közös célért, legyen az egészségügy, kultúra, sport vagy bármi egyéb. Persze azért azzal számolni kell, hogy aki az adatait közli, azt a kedvezményezett szervezet később megkeresheti, részére tájékoztatást nyújthat az aktuális projektjeikről vagy rendezvényeikről, és az adatit – rendelkezéstől számított öt évig – megőrizheti, kezelheti.

Hogyan juttathatom el adataimat a kedvezményezetthez?

Ahogy a korábbi években, idén is meg kell adni adatainkat (név, cím, adóazonosító) azonosítás céljából, ha rendelkezünk adónk 1%-áról. Eddig ezeket az adóbevallás borítékján kellett feltüntetni, 2015-től azonban ezt már a rendelkező nyilatkozaton, az úgynevezett EGYSZA lapon tudjuk megtenni. Az idei újítás annyi, hogy beleegyezésünkkel adatainkat a kedvezményezett szervezettekhez is eljuttathatjuk a NAV-on keresztül, így a szervezet felveheti velünk a kapcsolatot. A beleegyezésünk nélkül a NAV természetesen ezeket az adatokat nem továbbíthatja senkinek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.