Favágó ősember

Archeológusok rábukkantak az eddig felfedezett legrégebbi famegmunkáló eszközökre. A Journal of Human Evolution áprilisi számában tettek közzé egy olyan jelentést, amely arról számol be, hogy másfélmillió-éves kőszerszámokra bukkantak, amelyek magukon hordozzák akácfa nyomait. Ez azt jelenti, hogy a Homo erectus már dolgozott fával, de legalábbis kőszerszámait, fa nyéllel, illetve más részekkel látta el. Ez arra enged következtetni, hogy a Homo erectus valamilyen szinten dolgozott is a fával.
A Madridi Egyetem archeológusa, Manuel Dominguez-Rodrigo, és kollégái az ősi baltákat a Tanzániaban található, Penjin közelében találták. Akkor még nem gondolták, hogy ilyen maradványok is találhatóak az eszközökön, de a feltárás után alapos mikroanalízisnek vetették alá a leleteket. Ezek során bukkantak rá akácfa maradványokra. A famegmunkálásra azonban nem csak a modern technológiával végzett vizsgálatok mutattak. A szerszámokon nagy igénybevétel nyomai voltak láthatók, amelyek sokkal inkább utaltak a fával való munkára, mint más tevékenységre.

A feltárást végző régészek szerint, ez a lelet azért roppant fontos, mivel azt bizonyítja, hogy az emberek, már evolúciójuk igen korai szakaszában is készítettek fa alkatrészeket eszközeikhez. Az ilyen eszközöket nagyon nehéz fellelni, mivel az évezredek során a fa sajnos elrothad, maradványai nagyon ritkán kimutathatóak. Eddig, ez a legrégebbi szerszámmaradvány, amelyen a fa nyomai egyértelműen kimutathatók. Az új felfedezés ismeretében egyes régészek már azzal a gondolattal is eljátszadoznak, hogy az eddig vadászatra alkalmatlannak gondolt Homo erectus, talán fa lándzsát is készíthetett magának. Talán őseinket, biztosabb adatok hiányában, eddig alábecsültük.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.