Elmozdítják a Földet a pályájáról?

Mintegy ötmilliárd év múlva a Nap hatalmas vörös óriássá duzzadva felperzseli a hozzá közel eső bolygókat, köztük a Földet is. Mi a megoldás?

„Úgy gondoltuk, ha módosíthatnánk a bolygónk pályáját, időt nyerhetnénk” – mondta Don Korycansky a Santa Cruz California egyetem kutatója.

Korycansky két kollégájával együtt találta ki az elméletet, amelynek lényege, hogy egy aszteroidát a bolygónkhoz közeli pályára (tízezer mérföldnél, azaz tizenhatezer kilométernél közelebb) kell terelni és annak tömegvonzása letérítené a Földet eddigi útvonaláról. A „gravity-assist” néven ismert technológiát már alkalmazzák űrszondák esetében. A műveletnek azonban nagyon lassúnak és fokozatosnak kell lennie, különben beláthatatlan katasztrófa következne be.

„Ha túl gyorsan csinálnánk, a bolygó hőmérséklete nagyon hamar leesne és az megpecsételné minden élőlény sorsát” – mondta Korycansky.

Annak érdekében, hogy lépést tartsanak a duzzadó Nappal, a műveletet hatezer évenként meg kellene ismételni. Amennyiben sikeres, az újabb hatmilliárd évre növelné a Föld „szavatosságát”. Ha azonban nem sikerül, akkor az óceánok elpárolognak és a bolygó felszíne a kietlen, száraz Vénuszra fog hasonlítani.

A tudósok szerint még az is lehetséges, hogy ugyanazt az aszteroidát használják fel minden alkalommal. Ehhez az szükséges, hogy az égitestet állandóan ismétlődő pályára állítsák, mondjuk a Föld és a Jupiter között.

A kutatók figyelmeztetnek, hogy bár a technológia kivitelezhető, egyelőre sokkal égetőbb problémák megoldására kellene összefognia az emberiségnek, mint például a globális felmelegedés. Ez a jelenség ugyanis napjainkban okoz gondot, a Nap viszont még bírja ötmilliárd évig.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.